‫סופגניות עם חרדל – כי את המסורת צריכים לשמר‬

כן. הגיעה התקופה בשנה שצריכים להתקשר לבנקאי ולבקש ממנו לקנות מניות של יצרי שמן בישול. למען האמת, כבר בסוכות יש ניצנים ראשונים לסופגניות בכל רשתות השיווק, ואם לדייק עוד יותר, גושי בצק עם מעט חומר אדמדם וטונות של אבקת סוכר שנספגה ומעליה עוד שכבת אבקת סוכר שבאה לתת מראה טרי "לסופגניה" .

אחד הזכרונות שלי מסבי וסבתי ז"ל, הוא הזיכרון של ערבי חנוכה, בהם כל המשפחה היתה נפגשת להדלקת נרות, אכילת סופגניות טריות, שסבתי הכינה, לביבות ומשחקי קלפים, בהם כל הילדים הרוויחו את דמי החנוכה שלהם (כן. אצלינו מגיל 3-4 הילדים כבר קלפנים). אחד הדברים שכל שנה כולם חיכו לו, היה לראות מי "זוכה" בסופגניה עם החרדל. כן. חרדל. סבתי היתה מכינה סופגניה אחת עם מילוי של חרדל ואותה היא הטמינה בין כל הסופגניות.  בשלב מסויים אנשים כבר חיפשו את הסופגניה עם החרדל ונוצר קו של סופגניות עם חרדל.

אז לקראת החנוכה, קבלו עוד מתכון (מתוך 5,432,563 מתכונים שרצים ברשת) לסופגניות. לפני שאתם מתייאשים ובורחים – סופגניות מאוד קלות להכנה. גם אם בכל שאר המתכונים ראיתם מזרקים מיוחדים, צנטרים, שקיות זילוף ועוד ציוד שאינכם מכירים – אל חשש. פה לא צריך כלום! רק מערוך.

לפני שאתם מתחילים קחו בחשבון שסופגניות מכינים בחורף (אלא אם אתם נמצאים עכשיו בחצי אחר של כדור הארץ וקיץ אצלכם), מה שאומר שהבצק תופח לאט… לא מכינים סופגניות שעה לפני הדלקת הנרות… קחו את זה בחשבון. אם אתם רוצים להכין סופגניות חמות להדלקת הנרות – אפשר להכין את הבצק ערב קודם, בבוקר, לקום חצי שעה מוקדם מהרגיל, להכין את הסופגניות ולהתפיח שוב במקרר. אחרי העבודה רק נותר לטגן.

נתחיל.

לתוך קערת המערבל / תרמומיקס / סתם קערה גדולה ללישה ביד נכניס 750 גרם קמח, 75 גרם סוכר ,כף וחצי שמרים יבשים וכפית מלח ונערבב היטב. אם אתם עובדים עם שמרים יבשים – תמיסו אותם קודם עם חלב חמים כעשר דקות לפני תחילת העבודה. הבצק פה לא מתוק בטירוף. אם אתם אוהבים בצק מתוק, תוסיפו עוד עד 50 גרם סוכר. ערבבו את כל החומרים היבשים וצרו גומה במרכז הקערה.

נוסיף את שאר חומרי הבצק: 4 ביצים, 100 גרם חמאה מומסת, 2 כפות ברנדי, 200 גרם חלב ו2-3 כפות של גרידת תפוז.

עכשיו נעצור רגע ונקבל שיעור קצר במדע.

מי יודע למה שמים אלכוהול בבצק של סופגניות?

זה ברור – כי זה מונע ספיגה של שמן בזמן הטיגון.

יופי נחמה. אבל מי יודע למה זה קורה? אה?

גם אני לא ידעתי ופניתי לד"ר נעמי זיו מהבלוג המעניין "מדע בצלחת" והיא הסבירה לי למה.

רוצים גם אתם לדעת? כנסו לבלוג שלה. שווה. באמת.

טוב, לעינינינו. נלוש את הבצק מספר דקות עד לקבלת בצק רק, אחיד וגמיש. אם צריך להוסיף מעט קמח או נוזלים – אף אחד לא יכעס עליכם. אבל קחו בחשבון שלוקח לבצק זמן להתאחד, אז לא להוסיף יותר מידי.

מניחים את הבצק בתוך קערה גדולה ומקומחת קלות.

את הבצק נכסה בשקית נילון גדולה או במגבת לחה ונשאיר כשעתיים עד הכפלת הנפח. אם אתם ממש ממהרים, אפשר להכניס את הקערה לתוך תנור שחומם לטמפרטורה של 50 מעלות (וכובה!!!) עם קערת מים בתחתית התנור, או להכניס לתוך חדר עם רדיאטור.

לאחר כשעתיים בערך, כאשר הבצק מכפיל את ניפחו נעביר את הצק למשטח עבודה ובעדינות, נוציא את האויר מהבצק.

תנו לבצק שקט וזמן ותראו איך הוא גדל

עכשיו מתחיל הכיף. על משטח מקומח קלות, נרדד מחצית מכמות הבצק לעלה בעובי של בערך חצי ס"מ. על החלק המרוחק מכם, קחו כוס וסמנו בעדינות עיגולים על הבצק, בלי ממש לחתוך אותו. פשוט לחיצה עדינה. בתוך כל עיגול, הניחו כפית של חומר המילוי המועדף עליכם: ריבה, ריבת חלב, שתי קוביות שוקולד, חרדל, קטשופ, שן שום…

אני לא צחקתי שאמרתי שיש סופגניה אחת עם חרדל!

עכשיו, קחו את החצי התחתון של הבצק וכסו בעדינות את החלק עם המילויים. עכשיו יהיה לכם עלה בצק עם גבעות של מילוי.  בעזרת אותה הכוס, קירצו את הסופגניות. במידה והבצק נשאר פתוח באזור התפר – הדקו אותו מעט.

בזהירות – קירצו את הבצק סביב הגבעות

את הסופגניות קחו בעדינות והניחו על רבועי נייר אפיה שגזרתם מבעוד מועד.  למה לגזור את הנייר אפיה – כי הסופגניות ידבקו אליו וכאשר מרימים אותן הצורה שלהם נהרסת. כאשר יש ניירות חתוכים, מרימים את הנייר ומכניסים לשמן. הנייר יפרד ובעזרת מלקחים הוא יצא החוצה בקלות.

את הבצק שנשאר, רדדו שוב ותנו לו כמה דקות מנוחה לפני שמרדדים אותו שוב. בינתים תעבדו עם שאר הבצק.

אם אתם רוצים להתפרע, אפשר להכין דונאטס. כדי להכין דונאטס, נרדד את הבצק לעלה עבה יותר (בערך ס"מ) וניקרוץ עיגולים בגודל הרצוי.

פה אפשר לאלתר ולמצוא חותכנים בגודל הרצוי

 

אפשר להשתמש בצנטר בשביל החור שבאמצע

עכשיו נכסה את הבצק בנייר אפיה ומעליו נניח בעדינות מגבת ונשאיר את הבצק לעוד שעתיים להתפחה שניה לפני הטיגון.

סו-שף אישית!

לטיגון הספוגניות ניקח סיר רחב או ווק ונמלא בו המון המון המון שמן. עוד קצת. אני קניתי מניות של יצהר. נחמם את השמן לטמפ' בינונית גבוהה. כדי לבדוק שהשמן מספיק חם, נטבול ידית יש כף עץ בשמן ונראה בועיות קטנות. אם נשארה לכם חתיכת בצק, גם אפשר לנסות לטגן אותה.

לא להתפתות לטגן יותר מידי. הסופגניות ישרפו לכם!

אל תנסו לטגן יותר מ-4 סופגניות כל פעם. טיגון של יותר מידי סופגניות יגרום לכך שהסופגניות יהיו מוכנות לפני שתספיקו לטפל בהם ואז הם יתחילו להשרף. מומלץ להתחיל בטיגון של סופגניה אחת או שתיים ולראות שהשמן לא חם מידי (בחוץ הן שחומות ויפות אבל בפנים הבצק לא מוכן) אם קר מידי (לוקח יותר מדי זמן לטיגון).

כן. הוא אומר לא לטגון יותר מארבע והנה הוא מטגן 7…. (זה מה שקורה שיש סו-שף נלהבת מידי)

את הסופגניות המוכנות נעביר לצלחת עם נייר סופג.

את הדונטס אפשר לטבול בתערובת של אבקת סוכר עם מעט חלב (עד שמתקבל נוזל סמיך) וטיפה של צבע מאכל.

 

את אבקת הסוכר מומלץ לבזוק לפני ההגשה.

אם בכל זאת יש לכם מזרק לריבה, או שקית זילוף אפשר לרדד את הבצק לעלה בעובי של ס"מ ולקרוץ עיגולים. לאחר הטיגון פשוט להזריק / לזלף פנימה את המילוי הרצוי.

אפשר לקרוץ עיגולים ולהתפיח

 

 גזור ושמור:

מצרכים (ל30-40 סופגניות תלוי בגודל)

  1. 750 גרם קמח
  2. 75-125 גרם סוכר (בהתאם למתיקות הרצויה)
  3. כף וחצי שמרים יבשים או חצי חבילת שמרית
  4. 200 גרם חלב
  5.  100 גרם חמאה מומסת
  6. 4 ביצים
  7. כפית מלח
  8. 2 כפות ברנדי
  9. ריבה למילוי (או חרדל)

אופן ההכנה:

  1. בקערה גדולה לערבב את החומרים היבשים וליצור גומה.
  2. להוסיף את הרטובים וללוש היטב לבצק אחיד.
  3. לעטוף את הבצק בניילון או מגבת לחה ולהתפיח כשעתיים עד הכפלת הנפח.
  4. לאחר הכפלת הנפח להוציא את האויר מהבצק ולחלקו לשניים.
דרך א (ללא מזרק ריבה או צנתר):
  1. לרדד את הבצק לעלה בעובי חצי ס"מ.
  2. לסמן בעדינות סימנים על החצי העליון של הבצק בעזרת כוס ולהניח ריבה.
  3. לכסות את הבצק בחצי השני ובעזרת הכוס לקרוץ את הסופגניות
  4. את שאריות הבצק ללוש שוב ולרדד שוב.
  5. להתפיח את הסופגניות לפחות שעתיים (או לילה במקרר)

 

דרך ב (שימוש במזרק ריבה או צנתר):
  1. לרדד את הבצק לעלה בעובי ס"מ.
  2. לקרוץ עיגולים בגודל הרצוי
  3. את שאריות הבצק ללוש שוב ולרדד שוב.
  4. להתפיח את הסופגניות לפחות שעתיים (או לילה במקרר)

לטיגון:

  1. לחמם בסיר גדול שמן לטמפרטורה בינונית גבוהה ולטגן את הסופגניות כדקה וחצי – שתיים מכל צד.
  2. להעביר את הסופגניות לצלחת גדולה עם נייר סופג.
  3. במידה ויש צנתר או מזרק למלא את הסופגיות בריבה.

 

והינה מה שהולך להיות בפוסט הבא…

נחשו מה אני מכין?

(קיראו ו/או הגיבו להמשך הפוסט אצל כותבו: ‫מה יש לאכול‬ )

סגור לתגובות.