באיזה מים אתם מבשלים?

אז מה, אולי יש משהו בשיטה של השפים שמבשלים עם מים מסוננים (לפחות בתוכניות הבישול)? האם בכלל כדאי לשתות מי ברז? ומה לגבי מים מינרליים? כמה תשובות מפתיעות. בתוכניות הבישול לעיתים קרובות אפשר לראות את השפים משתמשים במים מסוננים מ"בריטה" במקום במי ברז. אולי זה גרם לכם, כמו לי, לשאול את עצמכם האם יש הבדל ו/או חשיבות לשימוש במים שאינם מי ברז בבישול. הדיון הזה הוא, כמובן, המשך לדיון יסודי יותר בשאלה האם כדאי בכלל לשתות מי ברז וגם התשובה לשאלה הזו לא פשוטה. מצד אחד, פרסומי משרד הבריאות ורשות המים עשויים לשכנע אתכם שהמים שמגיעים אלינו מהברזים בריאים יותר ממים מינרליים. בחלק מהמקרים יכול להיות אפילו שזה נכון. במיוחד כשמביאים בחשבון מקרים כמו זה של הזיהום במי "עין גדי". מצד שני – ממתי אתם מאמינים למשרדי הממשלה? הנתונים על איכות המים ההולכת ומשתפרת נכונים ברמה הארצית ולא בהכרח מעידים על איכות המים שיוצאים מהברז שלכם. טכנית, הבעיות באיכות המים לעיתים לא קשורות בכלל להובלת המים ברמה הארצית או העירונית, אלא לתשתית בשכונה שלכם או בצנרת הפנימית של הבניין בו אתם גרים. מהבחינה הזו, סינון מים הוא כנראה לא רעיון רע. שיקול פשוט נוסף: המים המסוננים פשוט טעימים יותר. מה שבכל זאת כדאי לזכור, הוא שמים מסוננים – במיוחד אם מרתיחים אותם – לא אמורים לעמוד הרבה זמן (משהו עם מתכות כבדות. עזבו). אם אתם רוצים לבשל עם מים מסוננים, סננו והשתמשו בהם מייד. אפשרות אחרת שכמה אנשים העלו בפניי, היא להשתמש במים מינרליים לבישול. זה כנראה הרעיון הכי בזבזני בעולם, אבל אם בדיוק שדדתם בנק ואתם יכולים להרשות לעצמכם זה בדרך-כלל לא רעיון רע (אלא אם נפלתם על מים מזוהמים כמו בסיפור שקישרתי אליו קודם). שאלה מעניינת שנשאלתי, שיש לה תשובה מפתיעה: עד כמה מסוכנת החלודה שיש במים (כמעט בכל צנרת בכל בית שלא נבנה בשנים האחרונות) ואיך היא משפיעה על הבישול ובאופן ספציפי על בישול קטניות (מסוג הדברים שאני נשאל כחובב חומוס). ובכן, באופן מפתיע מסתבר שאכילה ושתייה של חלודה לא מסוכנת לבריאות, ואולי אפילו מועילה. חלודה היא תחמוצת ברזל (Iron Oxide), בעצם אותו החומר שתקבלו בתוספי ברזל אם אתם סובלים מאנמיה. מצד שני, היא כן עשויה לקלקל את טעם התבשיל, במיוחד בבישול ארוך של קטניה עדינה כמו חומוס.

כתיבת תגובה